xixona-oponeAl ple ordinari de maig vàrem presentar una moció per demanar que no s’instal·le la incineradora provincial a la nostra comarca.

La planta de tractament de residus de Pedra Negra a Xixona va obrir el 2003 i des de ben prompte ha rebut residus de zones alienes a l’àrea a la qual dóna servei. Des del Baix Segura, el Baix Vinalopó, la Marina Alta, la Marina Baixa i des de les províncies de València i Castelló han arribat residus a Xixona, reduint-se la seva vida útil a uns tres o quatre anys, quan estava previst que arribara a 2033.

A més, des de la seua posada en marxa les quantitats de residus reciclats han estat ínfimes, tot i haver comptat amb fons europeus destinats a la construcció d’unes instal·lacions que, teòricament, en garantien un tractament adequat.

El desistiment en les seues funcions de les empreses que tenen atorgada la gestió de la planta, Vaersa i Cespa, ha fet que es col•lapse i ara es plantege com a única eixida viable la incineració.

La gestió dels residus ha de ser integral. La reducció en origen, el seu retorn a la cadena productiva com a matèria primera, en la fase de consum aconseguir reduir, reutilitzar i separar, aplicar polítiques que penalitzen les males pràctiques i bonifiquen els tractaments adequats. El correcte tractament genera ocupació, redueix l’impacte mediambiental i potencia un sector de futur. En eixe context la incineració seria la fase final d”una quantitat mínima de residus.

Per tot això, es prengueren els següent acords:

PRIMER.- El Ple Municipal de Sant Joan d’Alacant s’oposa a la instal·lació d’una macroplanta de caràcter provincial per incinerar residus sòlids urbans a la comarca de l’Alacantí.

SEGON.- L’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant demana a la Conselleria de Medi Ambient que potencie polítiques de tractament integral de residus per generar ocupació, reduir l’impacte mediambiental i potenciar un sector de futur com són les empreses ambientals.

TERCER.- Es donarà compte del present acord a la Conselleria de Medi Ambient en el termini d’un mes.

Aquesta moció es va aprovar per unanimitat.