La democràcia és un tresor que requerix compromís i atenció. A Sant Joan existix una majoria demòcrata i progressista que no vol tornar a governs que retallen en serveis socials, en educació i sanitat; que paguen tard i malament a proveïdors; que destruïxen el patrimoni; que no aposten pel medi ambient; que no creen ocupació i que només es dediquen a vendre fum.

Esta majoria necessita confiar que és possible construir un projecte que aconseguisca més inversions per al nostre poble, que gestione millor els comptes, que resolga problemes històrics i supere el model especulatiu territorial. Els governs de coalició requerixen una nova cultura de participació i col·laboració; i no solament entre partits, sinó també amb la ciutadania. El compliment dels acords, la rendició de comptes o la transparència han sigut grans absents, per desgràcia, en esta i anteriors legislatures.

Qualsevol alternativa no sembla tranquil·litzadora. Necessitem avançar, no retrocedir. Estes eleccions municipals a Sant Joan ens juguem la possibilitat d’un govern que mire pel benestar de les persones i, especialment, que sàpia sumar per a tirar avant pressupostos, nversions o projectes tan necessaris per als nostres barris.

Escrivim esta carta per a comprometre’ns i fer una invitació col·lectiva, oberta i cívica. Hi posem el millor que tenim: la nostra capacitat, la nostra força intergeneracional, la nostra complicitat i il·lusió, per a convidar a molts i moltes més. Fem esta invitació a l’acció de diferents generacions i trajectòries vitals, però amb objectius comuns.

Estos quatre anys la Generalitat ha desenvolupat iniciatives innovadores i justes, però este canvi de paradigma en la política valenciana s’ha quedat a mig camí al nostre poble i ha tingut al davant el boicot decidit de la Diputació d’Alacant, que es va arribar a negar, per exemple, a participar en el programa per a la gratuïtat dels llibres escolars (xarxa llibres). Necessitem governs i institucions que cooperen en sintonia mirant a les persones als ulls, treballant amb i per a elles. Fan falta idees clares i voluntat de servir a la gent, haja votat el que haja votat. No podem quedar-nos parats mentre altres institucions avancen amb passes de gegant en matèria social, econòmica i ambiental.

És per tot l’anterior que volem donar suport a un projecte com el de Compromís per al poble de Sant Joan i fer una invitació a tota la ciutadania al fet que es mobilitze, que participe i decidisca el seu futur al costat de nosaltres. No volem protagonitzar anys de lamentacions, sinó construir un nou projecte més inclusiu, divers i que ens faça sentir més orgullosos del nostre poble. Això és una crida a les persones decents, que creuen que la política no està per a lucrar-se, ni per a figurar, sinó per a treballar durament pels altres. És una crida a aquelles persones que, sense compartir-lo tot en l’ideològic, reconeixen en Compromís una força honesta, responsable i centrada a solucionar problemes i no a crear-ne altres nous.

La nostra aposta per la cooperació i la inclusió és ferma. Ara és més necessària que mai una altra manera de fer política: que escolte més que cride, que propose més que impose, que col·labore més que competisca. Estimem Sant Joan i Sant Joan mereix una oportunitat. Fem que esta primavera florisquen somriures i il·lusions. Fem que este 26 de maig dure anys.

Sergio Agueitos