Compromís Sant Joan ha demanat a la corporació municipal que inicie els treballs per a sol·licitar a la Generalitat la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) del Gualeró, una séquia que va ser planificada al segle XIV i que hui encara sobreviu part del seu tram en la partida del Salt.

Esta séquia va nàixer amb l’assut de Sant Joan per a canalitzar les aigües del riu Montnegre i reforçar el cabal de la séquia major o mare que venia de Mutxamel, permetent a Sant Joan no només sobreviure al dèficit hídric de la zona, sinó convertir-la en una horta fèrtil i rica, bressol de tota una cultura que va generar un paisatge de regadiu d’enorme interés que ha estat present durant segles.

El seu destacat valor patrimonial, històric i cultural és la raó per la qual Compromís vol que s’inicie l’expedient per a recopilar tota la informació necessària que permeta al poble de Sant Joan mantenir uns dels vestigis de l’Horta d’Alacant més importants del nostre poble. Una proposta que ja ha sigut reclamada per entitats com l’Associació Cultural Lloixa, que l’any 2013 va presentar escrit a l’Ajuntament reclamant la seua protecció mitjançant la figura de Bé Local de Patrimoni Etnològic de Protecció Rural.

“El Gualeró forma part d’un conjunt de construccions d’enginyeria clau de la nostra història, del nostre paisatge i, fins i tot, del nostre present, ja que el sistema de reg ha determinat molts dels carrers de Sant Joan i ha configurat la fisonomia del poble. El consistori no pot abandonar-lo fins a la seua desaparició, sinó que ha de reivindicar-lo i protegir-lo”, afirmen des de la formació.

Per la seua part, l’Ajuntament de Mutxamel ha començat la tramitació per a declarar BIC els assuts de Mutxamel i Sant Joan, dues construccions clau en la història del reg de l’Horta d’Alacant. “La protecció i posada en valor d’estes construccions van de la mà de la conservació del seu entorn. De fet, el territori que alimenta la séquia del Gualeró té prevista la seua protecció en el municipi de Mutxamel, mentre que a Sant Joan roman sense cap classe de protecció”, assegura el portaveu, Sergio Agueitos.

A més, Compromís ha instat a la corporació que s’executen les tasques de neteja de la sèquia, que als últims anys s’ha convertit en un abocador on s’acumulen tota mena de deixalles i tovalloletes de neteja personal, que acaba tenint un impacte ecològic enorme, a més de suposar un risc per a la salut de les persones.