El grup municipal de Compromís Sant Joan va presentar la proposta al darrer ple municipal en què va demanar la condemna per l’atac feixista que va suposar la mort de Miquel Grau i va proposar atorgar la distinció d’afegir a la sala de conferències del Centre Cultural el seu nom.

La proposta va comptar amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció del PP, que es va abstindre, i l’ultradreta, que va votar en contra.

La nit del 6 d’octubre de l’any 1977 Miquel Grau, de vint anys d’edat, va ser atacat mortalment mentre es trobava a la Plaça dels Cavalls d’Alacant pegant cartells que anunciaven la celebració de la Diada Nacional del País Valencià del 9 d’octubre, en la qual es feia una convocatòria unitària en defensa de la llengua, les llibertats nacionals i l’autogovern. L’assassí, Miguel Ángel Panadero Sandoval, membre del moviment d’extrema dreta Fuerza Nueva, va llançar intencionadament un bloc de ciment de dos quilos des del seu domicili, al setè pis de la mateixa plaça, que va impactar contra el cap de Miquel Grau, ocasionant-li ferides d’extrema gravetat. Malgrat l’atenció hospitalària que va rebre i els intents del personal sanitari per tractar els greus danys causats per l’impacte, Miquel Grau va morir el diumenge 16 d’octubre, deu dies després de l’atac.

L’assassí, que va ingressar en presó dies després i es va confessar culpable, va ser condemnat a 12 anys i un dia de presó, dels quals només va complir quatre, sent indultat pel govern d’Adolfo Suàrez.
Miquel Grau és considerat un símbol de la lluita antifeixista i democràtica, així com de la defensa de l’Autogovern del País Valencià durant els anys de la Transició, i una de les víctimes del terrorisme feixista durant la repressió franquista posterior a la mort del dictador. L’Any 2015, l’Ajuntament d’Alacant li va atorgar la medalla d’Or de la ciutat per unanimitat dels grups polítics i va col·locar una placa d’homenatge en la plaça dels Cavalls.

La coportaveu del grup municipal Compromís, Teresa Pastor, afirma que “ara que les idees feixistes tornen a reviscolar a Europa i també a Espanya i el nombre de víctimes del terrorisme feixista arriba a xifres preocupants en molts països, és d’especial importància recordar la figura de les persones que, com Miquel Grau, han sigut assassinades per defensar els valors democràtics i antifeixistes”.