L’Ajuntament de Sant Joan va encarregar la redacció del nou plec de condicions per a la contracta de neteja i recollida de residus a una empresa, la qual ha presentat una oferta que duplica el cost: d’1,8 milions passa a 3,6 milions d’euros. Això sense comptar les taxes que el consistori paga pel tractament a l’abocador de Pedra Negra.

Quan fa dotze anys es va aprovar la contracta actual, ja va haver-hi un augment considerable de més de 500.000 euros, sense comptar que les taxes a Pedra Negra passaven de l’empresa a l’Ajuntament, amb una pujada de 400.000 €. Aquest augment de gairebé 1 milió d’euros va ser defensada amb arguments molt semblants als que actualment dona la regidora de l’àrea. Aleshores, el regidor Baltasar Ortiz defensava que les taxes les assumira el consistori amb l’argument que així es faria un millor control i una millor gestió. També es van utilitzar altres arguments com l’augment de la població; ja es parlava del SUP-11 i Nou Nazaret, que al llarg d’aquests anys no s’han desenvolupat.

Des de Compromís argumentàvem tot el contrari, perquè si l’empresa ha de pagar les taxes, tindria més cura perquè els residus se separaren i així es rebaixaria el que s’hauria d’abonar a Pedra Negra. Però, novament, el Partit Socialista ho ha deixat tot en mans de les paraules: el nou servei ajudarà a aconseguir una gestió més eficient dels recursos i a fer més sostenible el municipi. Una santa eficiència i sostenibilitat que no ha convençut ni al senyor alcalde que vol tirar enrere el plec de condicions.

Mentrestant, FCC ha demanat que amb l’ampliació de la contracta cal un augment, perquè és necessari substituir alguns vehicles per avaries constants. I això ha derivat en un altre argument que va presentar l’equip socialista: quan acabe la contracta els vehicles seran del municipi. Al llarg d’aquests dotze anys s’han pagat al voltant de 5 milions d’euros per taxes de tractament a Pedra Negra i Compromís fa anys que demana que se’ns comunique quin ha estat el resultat d’eixos diners que s’han embutxacat alguns, sense revertir cap millora al poble.

Sant Joan continua amb un servei molt deficient de recollida de residus mitjançant els punts verds, amb un horari molt restrictiu. Ja en 2017 un informe d’intervenció va exposar l’incompliment del servei estipulat al contracte públic de l’empresa encarregada de la gestió de residus per no oferir un servei d’ecoparc a Sant Joan.

Actualment aquest servei està a l’espera d’una nova licitació i no s’està implementant cap procés d’informació i participació respecte del model que es vol impulsar. El tractament de residus és un servei indispensable que juga un paper important en la gestió que es fa abans de portar-los a les plantes de tractament. Si tinguérem ecoparc es podrien haver arreplegat 2.100 tones és a dir, estalviarien 100.000 € a l’any. Recordem que per no posar-la en funcionament, hem pagat de taxes més d’1 milió d’euros que podrien haver aprofitat per millorar altres serveis o el millor servei de neteja i recollida de residus, amb la qual cosa l’estalvi seria major. Per això tornem a insistir en la millora del servei, perquè separar els residus en origen ens aporta beneficis a totes i tots.