La Diputació d’Alacant ha aprovat un paquet de mesures urgents de 60.000 € per a frenar el deteriorament que pateix el de Comte (Casa Conde), una finca santjoanera catalogada com a Bé de Rellevància Local (BRL) que es podrà beneficiar de la subvenció del Pla Provincial que posa en valor el patrimoni arquitectònic de caràcter històric i de titularitat municipal.

L’edificació, que data del segle XVI, tindrà una primera actuació d’urgència per assegurar la seua estructura i evitar el seu despreniment. Aquests treballs duraran al voltant de quatre mesos i estan dividits en dues parts: d’una banda la neteja de la parcel·la i la reconstrucció de l’accés exterior i, d’altra banda, en el reforçament i la reconstrucció d’algunes zones interiors com l’escala principal, la teulada o la cúpula.

Entre els problemes que es volen resoldre amb aquest primer paquet es troben les filtracions d’aigua de pluja que accentuen la degradació de l’estructura. Per això, a banda de la reparació, està prevista la neteja de les escombraries de l’interior per a frenar el deteriorament de l’immoble. A més, és imprescindible el desbrossament de la parcel·la per a poder accedir de forma segura i executar qualsevol tasca de conservació.

La Casa Conde ha patit un deteriorament greu i el grup municipal de Compromís ha anat presentant diferents propostes en els últims anys per a conservar i protegir aquesta edificació que forma part del patrimoni històric de Sant Joan i evitar així la seua desaparició. L’última, a gener, va ser la sol·licitud de la declaració de BIC per a dotar-la de major garanties en la seua conservació i major grau de protecció.

Cal recordar que el de Comte és un dels millors exemples d’arquitectura neoclàssica del nostre territori i la seua supervivència depén de la gestió de les administracions públiques. A més, des de l’any 2000 està inclosa com un Bé de rellevància local al catàleg municipal de béns i espais protegits de Sant Joan, amb un nivell de protecció integral. Es tracta d’un dels pocs que formen part del patrimoni santjoaner.

D’altra banda, des de l’Ajuntament s’ha sol·licitat una línia d’ajudes de la Presidència de la Generalitat Valenciana de 450.000 €, que subvenciona les intervencions en immobles de valor històric, artístic o d’interés local, d’accés o utilització pública per a la seua protecció, desenvolupament del patrimoni, dinamització cultural i adequació de béns i espais municipals. Aquesta subvenció va destinada a reformar l’edifici i rehabilitar la façana neoclàssica, els revestiments i forjats del seu interior, així com la reconstrucció amb la instal·lació d’un ascensor. A més, el projecte té en consideració la rehabilitació del jardí.

Són moltes les edificacions del nostre passat hortolà que Sant Joan ha perdut a causa del creixement urbanístic i perquè les institucions no han posat en valor aquestos elements patrimonials que evidenciaven l’esplendor de l’Horta d’Alacant durant segles. Ara, no obstant això, sembla que hi ha una major conscienciació i sensibilitat a l’hora de donar a conéixer el nostre patrimoni, per la qual cosa no es pot perdre cap oportunitat per a treballar conjuntament en aquesta línia.