L’ajuntament de Sant Joan ha hagut de fer un Pla Econòmic-Financer perquè durant els últims exercicis s’han dedicat a estirar més el braç que la màniga i han creat un dèficit entre els ingressos i les despeses de més de 400.000 euros en l’últim exercici tancat, el del 2013. S’ha gastat molt més del que s’havia pressupostat. S’han utilitzat els remanents de tresoreria per a pagar despesa corrent en comptes del deute com recomanava el govern central i la lògica econòmica (posició recolçada per Compromís).
El Pla Econòmic-Financer que ara ens presenten proposa, bàsicament, estalviar en festes i saraos i augmentar impostos. Afecta els pressupostos del 2014 i 2015, la qual cosa vol dir que bona part de les obligacions les haurà d’assumir el govern municipal que es conforme en les properes eleccions i serà qui pague les conseqüències de l’augment d’impostos i de les mesures d’estalvi. El PP es queixava de l’herència rebuda, però en deixarà una pitjor.
Venim insistint des de fa molt de temps en reduir les despeses en contractes de festes com la llum, els focs artificials o les subvencions directes, per tant, res a objectar en este sentit, llevat que es queda curt per no valorar la possibilitat d’estalviar en altres contractes evidentment unflats com el de la brossa, ni en qüestionar inversions innecessàries i directament ideològiques o electoralistes molt allunyades del que és garantir els serveis bàsics. Perquè el que realment està en joc ara és l’atenció de les necessitats bàsiques dels nostres veïns i no finançar els gustos i capricis propis de polítics d’altres temps.
Les despeses més importants a les que s’ha compromés el nostre ajuntament no estan contemplades en aquest pla. No s’han contemplat els 4.500.000 de la UCAM, els 5.000.000 de la urbanització de la Font o els 15.000.000 del la primera fase del Parc Empresarial. La resposta “tècnica” que trobaran és perquè aquestes despeses no corresponen a l’exercici, s’autofinancen o corresponen a deutes que es poden compensar entre administracions. Però la realitat és que estes respostes “tècniques” en bona part es corresponen al compte de La lletera, qualsevol d’estos assumptes pot suposar que es trenque el cànter de la sostenibilitat econòmica del nostre municipi.
Les promeses electorals que va fer el PP a les eleccions municipals del 2011 tenen conseqüències.
La inconsistència i la demagògia del programa electoral del PP ha quedat en evidència en assumptes com el del crematori, la reforma, ampliació o creació de centres educatius i de salut, la gratuïtat dels llibres de text, la super residència,…, una llista d’incompliments quasi tan llarga com el programa electoral. També, contràriament al que deien, van apujar impostos (IBI, IAE i recollida vehicles i brossa) i, per la seua nefasta gestió, s’hauran de tornar a augmentar com es proposa al Pla Econòmic-Financer. Les conseqüències que això hauria de tenir afecten la credibilitat del PP, però sobretot la qualitat de vida de tots.
Una lletera optimista i despreocupada ha anat guanyant eleccions, ha esmunyit la vaca fins l’extenuació i ha trencat el cànter escampat la llet per terra. Ara diuen que la vaca encara pot donar més llet i que a la pròxima estaran més atents al cànter, però l’olor agre i pudent fa que ja no estiguem per a contes.
Albert Caturla, regidor de Bloc-Compromís per Sant Joan d’Alacant.