El grup municipal Compromís ha fet una sèrie de precs i preguntes en l’última sessió plenària recordant a l’equip de govern la seua responsabilitat de tindre en compte les propostes que els grups polítics fan en els plenaris de l’Ajuntament. El regidor Xavier Sala ha volgut també fer un seguiment de les qüestions que s’han presentat al llarg dels últims mesos i que no han tingut cap resposta.

De les més de 30 preguntes que Compromís ha presentat, destaquen les propostes que van encaminades a les actuacions per a millorar la seguretat viària de punts conflictius com el del c/ Capità Martí i Pintor Picasso, la situació de la convivència dels veïns i veïnes de Villa Antonia amb el restaurant, l’estudi dels canvis d’itinerari dels mitjans de transport públic per a apropar-los al centre urbà, la necessitat de disposar informació sobre els canvis d’itinerari dels autobusos, el pagament de guals en carrers sense voreres, dades sobre la gestió de residus de Sant Joan, millores de mobilitat i accessibilitat en alguns dels carrers del municipi o que l’Ajuntament es comprometa a abandonar la utilització de materials plàstics per a substituir la terra i els elements naturals en espais públics per motius estètics i que es prioritze les actuacions que donen lloc a mantenir les plantes i l’arbrat d’una forma més natural i gens invasiva.

A més, es va preguntar en quina situació es troba l’expedient de la finca el de Comte (Casa Conde) per a la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC), com també la del Gualeró, que no s’ha treballat en l’execució de tasques de neteja i desinfecció de la zona a causa dels abocaments que desemboquen a la séquia i que genera un impacte ecològic i un perill per a la salut per a les persones. Així mateix, Sala ha preguntat sobre l’adequació de la superfície de l’autovia A-70 perquè, des que es va presentar la moció, no s’ha vist cap gestió per a aconseguir aquest objectiu tan important per al poble de Sant Joan.

D’altra banda, Sala va demanar que siguen més prudents i precisos amb l’ús del llenguatge quan es done un servei públic, en especial atenció en l’àmbit educatiu. Enguany, l’Ajuntament ha posat en marxa les “Escuelas de Semana Santa”, un nom per a activitats extraescolars que no és el més adient perquè té unes connotacions religioses en un espai que ha de ser de totes i tots, sense fomentar cap religió, i són moltes les opcions per a promocionar unes activitats per als més menuts que es desenvolupen en una escola pública.

També es va pregar que des de la corporació no s’utilitze la llengua valenciana com un argument per a intentar atacar les actuacions d’aquest grup municipal. El valencià és un bé patrimonial de totes i tots, una llengua minoritària necessària per a conéixer la nostra memòria. No obstant això, l’alcalde de Sant Joan ix amb la cançoneta que si el valencià és l’únic que ens importa, simplement quan no té altres arguments per a rebatre les nostres demandes. “Atacar la llengua és una mostra més de les seues ganes de veure-la morta i enterrada. Si ens preocupa que el personal al servei de les institucions públiques tinga un domini del valencià és perquè es puga atendre un dret de la ciutadania valenciana: el de ser atesa en una de les llengües oficials segons l’Estatut d’Autonomia”, sentència Sala.

Per últim, el regidor va criticar la mala gestió tant de la dessaladora, que va generar una pujada de preus del rebut de l’aigua per no preveure la pujada de l’energia, com per part de l’Ajuntament per deixar passar mesos sense donar resposta a la petició de pujada de l’empresa d’aigües. I per això les veïnes i els veïns van rebre un rebut multiplicat per dos. Amb una gestió responsable dins el termini i en la forma escaient, s’haguera pogut aconseguir una millora per a la butxaca dels nostres veïns i veïnes. Així que els membres del govern no haurien d’atacar la nostra formació tergiversant els fets.