El grup municipal de Compromís ha tornat a presentar una proposta d’acord sol·licitant l’adequació de la superfície de l’Autovia A-70, que està en la seua major part en el terme municipal de Sant Joan, amb un document signat per tots els grups municipals amb el qual es pretén fer força i exigir al Ministeri que es responsabilitze de les actuacions de millora.
Aquesta iniciativa ha comptat amb el suport de tot el ple municipal per unanimitat en un moment clau per a prendre les mesures i les decisions pertinents per adequar de manera definitiva la coberta, a causa de les obres que s’estan duent a terme enguany al túnel subterrani de Sant Joan. Una oportunitat que cal aprofitar per a retornar aquest espai a les persones.
L’objectiu principal és instar el Govern central perquè complisca la proposta no de llei aprovada per la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats el 21 de febrer de 2018 que acordava una dotació per a finançar un programa de paisatge i projecte d’ordenació per a la integració estètic-funcional de la coberta de la A-70 a Sant Joan i Mutxamel en els pressupostos generals de l’Estat.
Aquest acord contemplava, en un primer moment, la integració estètica i funcional de les obres, però mai s’ha dut a terme, per la qual cosa es considera que la del túnel és una obra inacabada, com podem veure en el terme municipal d’Elx, concretament en el pas subterrani de l’Altet, que evidencia que les coses no s’han fet de manera correcta a Sant Joan. Malauradament, la Direcció General de Carreteres del Ministeri, l’organisme que disposa del projecte original i els que s’han desenvolupat després, no ha complit les normatives d’integració estètica i les veïnes i veïns pateixen les conseqüències.
Actualment el Ministeri desenvolupa una obra de més de 24 milions d’euros d’inversió en el túnel que, segons les previsions, es prolongarà fins a 2024. És per això que és clau aquest moment per a demanar una actuació completa que pose solució a un espai que s’ha convertit en un obstacle entre Sant Joan i Mutxamel. Una oportunitat que cal aprofitar per a convertir-ho en un corredor d’esplai que unisca els dos pobles.
Aquesta reivindicació ve des de lluny i sempre s’ha rebut una negativa per resposta, contribuint a la deterioració de més de 8 hectàrees. Fa quasi quaranta anys, la construcció de l’autovia va tindre conseqüències en els terrenys de cultiu que va desmantellar i va fer desaparéixer camins tradicionals que comunicava a les dues poblacions. A més, l’elecció del Ministeri de travessar-la per una franja de terrenys estreta i urbana, ha obligat a fer constants obres d’adaptació i millora.
Amb la moció, es demana també que s’incorpore a aquest projecte les entitats locals i també les associacions que durant anys han reivindicat una millora de l’entorn i dels elements culturals de l’entorn. Una de les seues propostes és que arriben a recuperar-se els antics camins que unien a les poblacions veïnes, encara que en aquest cas només siga per a vianants, ja que no es pot desenvolupar projectes que comprometen la resistència del túnel.
Fins al moment, l’únic que s’ha respectat és el Camí Vell de Mutxamel. Però han desaparegut els que passaven per la Finca Ansaldo, el que anava al costat del Gualeró, el que unia els dos Calvaris (la zona on les tropes napoleòniques van ser derrotades el 25 d’abril de 1812 i no van poder ocupar la ciutat d’Alacant).