“Gràcies per acompanyar-nos en esta vint-i-huitena edició dels Premis 9 d’octubre, on hui reconeixem Cèlia, Ricard i Chus per la seua tasca en la promoció de la cultura i la difusió del pensament, la seua vocació divulgadora i el seu compromís amb el valencianisme i el valencià.

Des d’una perspectiva romàntica, els llibres poden ser la font de múltiples experiències; vivències que ens poden ajudar a conéixer altres realitats, a empatitzar o sentir els altres. Són font de sabiduria i empatia. És cert que un llibre és una porta directa a una cosmovisió determinada. Construeixen realitats. És per això que es reclama espais a les produccions culturals: producció en valencià, amb mirada feminista, amb diversitat de races, de vides LGTBI+, de persones amb diversitat funcional… Oferir referents és clau per assolir una societat més justa i igualitària.

Així, els llibres poden obrir ments, però no és menys cert que també poden enverinar-les. És per això que tota porta al coneixement ha d’anar acompanyada de pensament crític. Sobre això, les nostres premiades són molt conscients, i és per això que les seues botigues no són ni han sigut mai simples espais de compravenda, sinó que han dedicat espais propis al debat lliure i amb mirada reivindicativa i interseccional.

Important comptar amb projectes empresarials locals que són actors actius i referents en la difusió del pensament i la cultura, també en la nostra llengua. Especialment en un moment en què hi ha tot un moviment reaccionari (a dreta i esquerra) que fa ús de la mentida i la manipulació per tal de propagar el seu odi fruit de la seua intolerància o por irracionals.

Sobre la literatura en valencià, cal posar en valor que objectivament el sector es troba en un moment prolífic gràcies a una gran coralitat de veus i a la diversitat de propostes (exemple és l’autora ací present Lliris Picó, l’escriptor Rafa Lahuerta, Anna Moner, Ferran Torrent, Raquel Ricart…). Hem de ser conscients que els canvis cap a la normalització i dignificació de la llengua no seran inmediats, molt menys davant la situació de desprestigi que pateix la nostra llengua, o la persecució a la qual ha estat sotmesa. Avancem malgrat tot.

Per últim, cal recordar que els llibres han salvat moltíssima gent durant la pandèmia. Ens han ajudat a retrobar-nos, però també a recordar-nos la importància de tenir moments per a un a soles. Són, de fet, una ferramenta importantíssima en un món que viu immers en dinàmiques exhibicionistes. Els llibres ens regalen moments d’introspecció, de reflexió, necessaris per a madurar idees o per a sentir el nostre cor, el nostre cos. Són, per tant, una eina clau contra un sistema que ens vol convertir en robots productius i indefensos, en ramats d’ovelles.

Els premis 9 d’octubre venen hui, així, a agrair que tant Chus com Celia i Ricard hagen dedicat i dediquen la seua vida a regalar-nos potencials ferramentes de resistència, resiliència, racionalistat, sororitat i salut personal i col·lectiva.

Gràcies i mil gràcies”.

Sergio Agueitos, portaveu del grup municipal Compromís Sant Joan