Alba Lledó ha entrat amb força en l’Ajuntament de Sant Joan amb el propòsit de millorar diversos aspectes de gran importància social que han estat oblidats en els últims anys. L’edil més jove de l’equip de govern porta les Regidories de Joventut, Igualtat i Política Lingüística, àrees que han estat menyspreades pels anteriors governs municipals i a les quals actualment se’ls pretén donar la rellevància que els correspon.
La regidora de Compromís vol donar exemple des de l’Administració Pública perquè la implicació en temes d’igualtat no siga mera propaganda. L’objectiu és actuar des de la responsabilitat i d’acord a una societat que demana mesures reals que es desenvolupen en tots els àmbits. És per açò que s’està treballant en una comissió interdepartamentl de transversalitat de gènere on se supervisarà que les tasques d’igualtat es duguen a terme en les diferents àrees del consistori i, sobretot, que aquestes siguen efectives.
Les reunions amb grups i associacions que recolzen, fomenten i lluiten per la inclusió d’aquells sectors socials minoritaris o, fins i tot, en perill d’exclusió social, són constants per a crear sinèrgies, presentar projectes col·laboratius i proposar mesures necessàries per a fer del municipi un referent en aquest tipus de polítiques. A més, s’està duent a terme l’estudi d’un Pla d’Igualtat que impulse un model social integrador en el qual tots els ciutadans i ciutadanes tinguen els mateixos drets i les mateixes oportunitats.
Un dels primers actes que es van realitzar després de la formació del nou govern va ser la celebració de l’Orgull LGTB+, que Sant Joan va commemorar per primera vegada en la seua història com a acte simbòlic per a donar suport a col·lectius que lluiten per una societat diversa, lliure i igualitària.
En polítiques lingüístiques, per la seua banda, el repte més gran és la creació de l’Oficina del Valencià. Hi ha una necessitat evident en la seua implantació perquè en l’Administració Pública no hi ha personal tècnic destinat a l’elaboració de continguts en valencià i, com a llengua oficial, hi ha una tasca molt important que hi ha que desenvolupar. La normalització de la llengua és un assumpte que requereix una dedicació professional per tal que arribe tant a la corporació com als ciutadans. La lluita per la seua defensa i la seua difusió mai ha sigut una prioritat i ara és el moment de revertir el desprestigi social que ha patit. En aquest sentit, ja s’estan donant a conéixer els detalls al voltant del 9 d’Octubre, festeig que busca promoure la cultura i la tradició del poble valencià amb multitud d’actes culturals com contacontes, teatre, música o cercaviles.
Finalment, les polítiques juvenils pateixen les conseqüències d’uns pressupostos limitats que no s’ajusten a les necessitats d’un sector que constitueix quasi el 40% de la població total del municipi. És vital que hi haja una implicació per part dels joves ja siga a través de l’associacionisme, activisme o simplement mitjançant la participació en projectes que des de la Regidoria es puguen oferir. D’aquesta forma, cal proporcionar les eines perquè troben a Sant Joan el lloc idoni per al seu creixement personal. I no només perquè hi haja l’obligació de fer-ho des d’una posició política, sinó que naix d’un interés moral per fomentar l’esperit crític, actiu i social per al desenvolupament d’una personalitat competent i madura com a base d’una identitat forta.
A falta que s’aproven els pressupostos, l’augment de l’oferta d’oci i formació és ja una realitat. Setembre comença amb l’arribada de cursos, tallers artístics o activitats multiaventura, a més de xarrades mensuals sobre temes d’interés actual i, més endavant, amb la continuació del projecte Nos Movemos. Cal remarcar, en aquest punt, l’especial suport que mereix el Consell de la Joventut com a promotor de noves propostes que amplien el ventall de possibilitats a gaudir.
El canvi del qual tant es parla amb les noves formacions polítiques ha de materialitzar-se amb el temps i per açò és ineludible gran dedicació i esforç. Així mateix, cal conéixer quines són les necessitats existents i apostar per una participació liderada per unes regidories obertes i dispostes a escoltar tot tipus d’inquietuds i propostes. La proximitat entre les institucions i la ciutadania ha d’accentuar-se per orientar els recursos cap a la realitat social en la qual ens movem.
Perquè volem una joventut compromesa, una igualtat real i una llengua dignificada.