El grup municipal Compromís Sant Joan va sol·licitar el passat mes de gener la iniciació de l’expedient que permeta la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) de la finca el de Comte per part de Conselleria. Sis mesos després, hem conegut que l’Ajuntament per fi elaborarà un pla director que va encaminat a aconseguir-ho, després que el portaveu Sergio Agueitos haja tornat a preguntar sobre aquesta qüestió al plenari de juny.
Agueitos va recordar que el de Comte és propietat de l’Ajuntament de Sant Joan i la declaració de BIC suposaria una garantia afegida per a la seua conservació i un major grau de protecció, ja no sols per part de l’administració local sinó també per part de la Generalitat.
La Conselleria de Cultura, per la seua part, ha informat l’Ajuntament que el primer pas que s’ha de donar és l’elaboració d’un pla per a motivar l’expedient de la finca com a BIC, que inclou un informe paisatgístic, un arqueològic, un de l’entorn, un altre turístic, descripció de l’ús que es donarà, la rehabilitació de l’immoble i la seua catalogació. A més, les regidories han publicat a finals d’agost que optaran a una ajuda de la Generalitat de 450.000 euros per a reformar l’edifici, un projecte que inclou la rehabilitació de la façana neoclàssica, de l’interior i del jardí.
Compromís valora positivament aquest moviment, però també vol que aquesta aposta s’estenga a la resta del patrimoni santjoaner per a no patir més atemptats urbanístics, com el de Villa Carmen, els voltants de Palmeretes, Benimagrell o la desapareguda La Dominica.
El de Comte és un dels millors exemples d’arquitectura neoclàssica del nostre territori i un dels pocs que formen part del patrimoni santjoaner. Ha estat estudiada per diversos investigadors, com l’arquitecte Santiago Varela, que certifiquen la qualitat arquitectònica d’una edificació que testifica l’esplendor del que va ser l’Horta d’Alacant.
Aparicions en premsa