La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha visitat els Centres d’Atenció Primerenca (CAP) per a persones amb diversitat funcional que gestiona l’associació APSA a la província d’Alacant, inclosa la residència i el centre ocupacional de Sant Joan d’Alacant.
Durant la visita de les instal·lacions del centre de Sant Joan, on es trobava també el regidor i company de Compromís Sergio Agueitos, la vicepresidenta ha pogut conéixer als i les professionals que treballen allí, als qui ha felicitat per la “gran labor que realitzen per a donar resposta, com més prompte possible, a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets i xiquetes”.
Aitana Mas ha pogut veure de primera mà quins projectes i activitats es duen a terme a Sant Joan, així com els tallers i grups de treball que s’han anat adaptant arran de la pandèmia per a garantir la seguretat dels seus usuaris i usuàries. A més, la vicepresidenta ha dedicat temps a escoltar les necessitats i les peticions que actualment té l’associació.
Així mateix, ha explicat que La Conselleria ha duplicat el nombre de centres i places d’atenció primerenca, amb l’objectiu d’atendre la demanda existent i oferir l’atenció que requereixen les xiquetes i xiquets menors de 6 anys amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los. Actualment existeix una xarxa pública d’atenció primerenca composta per 61 centres i 3.412 places, que ofereixen una atenció “integral, de qualitat, personalitzada i individual que potencie les capacitats de les xiquetes i xiquets que són atesos”.
Aquesta transformació s’ha dut a terme gràcies a l’increment, any rere any, del pressupost per al finançament de places i poder ampliar l’oferta d’aquesta mena de recurs. Com a resultat, s’ha passat de 35 centres en 2015 a 61 enguany, i de 1.476 places a les 3.412 actuals. Aquest increment, “ha permés realitzar atencions especialitzades a 8.515 xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament”.
El tractament proporcionat per aquests centres és ambulatori, és a dir, que els xiquets i xiquetes reben sessions de tractament de 45 minuts, amb una freqüència planificada que pot ser setmana, quinzenal, mensual o trimestral. Compten amb un equip de professionals amb caràcter multidisciplinari perquè la intervenció puga abastar els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada xiquet o xiqueta, del seu entorn i, especialment, de la família.
Respecte al finançament, Aitana Mas ha precisat que la Conselleria va destinar l’any passat 16.745.848 euros per al manteniment dels CAP, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquest tipus de centres. En total es financen 391 places de tots els recursos per a persones amb diversitat funcional que gestiona l’associació APSA a la província d’Alacant, amb un pressupost en 2021 de 4,31 milions d’euros.
Abans de finalitzar la visita a Sant Joan, la vicepresidenta ha rebut un detall compost per una cistella plena de diferents productes d’alta qualitat fets a mà, fabricats per les mateixes persones que formen els tallers. Aquests productes es poden aconseguir a més a través de la seua botiga web (latiendainimaginable.com), una manera d’autofinançar-se i apostar per la inserció social i la formació professional de les persones amb discapacitat.