El jutjat núm. 2 d’Alacant ha tirat enrere el desenvolupament del Parc Empresarial i ha recolzat el recurs presentat pel grup municipal Compromís contra l’Ajuntament de Sant Joan, per no haver elaborat un estudi econòmic financer que avalara el projecte.
La resolució posa de manifest la falta de responsabilitat i gestió de l’equip de govern local, posant en perill una vegada més els recursos públics. I és que Compromís porta des de 2002 rebutjant aquest macroprojecte per la falta de serietat en el procés, l’absència d’iniciativa privada interessada en el sector i la falta d’estudis econòmics imprescindibles amb una previsió rigorosa dels riscos que puga suposar aquestes actuacions a les arques públiques.
El Programa d’Actuació Integrada (PAI), el Pla Parcial i el Projecte d’Urbanització del Parc Empresarial es van aprovar a l’abril de 2021 amb els vots de VOX, PP, Ciutadans i PSOE, i van ser rebutjats per Podemos i Compromís. Aquest últim ja va informar que prendria mesures legals per identificar serioses irregularitats i no fonamentar la seua viabilitat, i va valorar l’operació com “una altra especulació urbanística més pròpia de la bambolla immobiliària, que no s’adequa a la realitat econòmica i social de Sant Joan”.
D’aquesta manera, el portaveu de Compromís, Sergio Agueitos, va interposar un recurs en el jutjat contenciós administratiu núm. 2 d’Alacant contra el consistori al juny de 2021, impugnant la resolució que aprovava el desenvolupament del PAI del Parc Empresarial per la inexistència de l’estudi econòmic financer. Un document d’obligatòria presentació que ha de preveure el cost d’execució i les fonts de finançament de la intervenció, i que ha de demostrar la viabilitat econòmica d’aquesta, com el manteniment de les infraestructures o la prestació de serveis.
Ja en 2014, la formació va presentar al·legacions en la primera exposició pública del programa en les quals s’apuntava la falta d’aquest estudi, igual que en 2018 amb la segona exposició, però l’Ajuntament va tancar l’orella i les va rebutjar totes. En aquells dies, Agueitos va posar en evidència l’obsolescència del projecte, ja que quasi vint anys després de l’inici del desenvolupament del pla, els riscos a assumir per part del consistori eren majors i no s’havien ni tan sols plantejat.
A més, en les al·legacions s’incloïen aspectes que no estaven correctament plantejats en el Pla Parcial com el Pla de Mobilitat, que no contemplava ni la perspectiva de l’accessibilitat universal ni la mobilitat urbana sostenible, sense una proposta aprovada per la Conselleria sobre la línia de transport públic que accedira al sector i deixant sense contemplar també les connexions per als vianants o ciclistes, incomplint d’aquesta manera la llei 6/11 de mobilitat de la CV.
La inexistència de l’estudi econòmic ha sigut clau perquè ara el tribunal haja dictaminat a favor de Compromís. Per part seua, l’Ajuntament de Sant Joan s’ha escudat amb l’informe de sostenibilitat econòmica (document diferent i que no ha de confondre’s amb l’estudi) que fins i tot és insuficient, perquè només descriu les opcions de retribució dels propietaris sense un estudi o anàlisi de mercat actualitzat que atenguera possibles problemes en el finançament. Tampoc inclou cap valoració ni justificació de la inversió per part de les arques públiques, ni la seua sostenibilitat des del moment de la seua posada en marxa.
Des de coalició s’ha denunciat des del primer moment tots aquests elements que han generat escassa fiabilitat i que impossibiliten en el seu desenvolupament, fins i tot, va advertir que l’empresa municipal PYCSA no podria fer-se càrrec de les actuacions urbanístiques del pla per les seues limitacions (avalat per l’informe d’Intervenció en 2020).
L’aposta de Compromís sempre ha estat vinculada a incentivar alternatives al sector de la innovació, sense necessitat d’urbanitzar els quasi 700.000 metres quadrats de Fabraquer que tindria com a resultat la destrucció d’un espai dedicat tradicionalment a l’Horta. Així mateix, ha sol·licitat els informes clau per al seu desenvolupament al llarg dels anys, com l’esmentat estudi econòmic, però també una avaluació de l’impacte social, de gènere i ambiental, així com una especial atenció a la protecció de la zona a causa de les restes arqueològiques que han aparegut per la zona i la protecció dels elements que puguen ser d’interés patrimonial, com els camins històrics o les séquies.
L’agrupació de Compromís ha defensat sempre un model econòmic per a Sant Joan desvinculat del desenvolupisme, l’economia de la rajola o l’especulació. No obstant això, lamenten que el PSOE haja seguit els passos del PP en la gestió urbanística, apostant per cimentar el sòl i proposant projectes majestuosos inviables, fins i tot, amb el rebuig de propietaris i veïns de la zona. “Aquesta sentència ha de ser un punt d’inflexió en la gestió del nostre territori. És el moment que la resta de grups treballen també per un model sostenible i que no hipoteque Sant Joan ni el seu futur”, afirma Agueitos.