Els col·lectius locals de Compromís Sant Joan, Mutxamel i Alacant han presentat al·legacions sobre l’estudi informatiu de la connexió del TRAM, que té com a objectiu ampliar la connexió que ja existeix de la ciutat d’Alacant amb el municipi de Sant Joan i, posteriorment, amb Mutxamel.

En este estudi, elaborat per la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, es plantegen diverses vies per fer arribar el TRAM a estes localitats, però malauradament, l’informe descarta l’única opció lògica i prioritza la connexió dels sectors urbanístics Nou Nazareth i PAU5 en una maniobra de suport a interessos immobiliaris. La conseqüència és que el trajecte passaria de 25-30 minuts (amb el projecte original) a ser de 45 minuts de mitjana. Uns temps inassumibles que dissuadeixen la ciutadania de fer ús del transport públic.

És per això que els portaveus de Compromís Natxo Bellido (Alacant), Conxi Martínez (Mutxamel) i Sergio Agueitos (Sant Joan), han anunciat públicament alternatives realistes amb una visió més comarcal, que donen un servei més ràpid, directe i que solucione amb garanties esta demanda històrica, perquè les persones usuàries potencialment no són només de Sant Joan i Mutxamel, sinó també del Campello, estudiants de la UMH i tota la població alacantina que té com a hospital de referència el de Sant Joan.

Des de Compromís consideren que les alternatives de Conselleria “desvirtuen l’objectiu principal del projecte: donar servei a la població ja existent. Amb estos trajectes es dona prioritat a la població potencial hipotètica per damunt de la població real. Si es vol donar connexió al PAU 5, es pot plantejar una fase posterior de prolongació de la línia 5 fins a aquella zona o millorar la seua connexió amb autobús”.

És per això que les al·legacions s’enfoquen en una variació de l’alternativa 3, partint des de l’avinguda de la Condomina cap a la de l’Arquitecte Félix Candela, passant pel carrer Clara Campoamor, pujant per Pintor Pérez Gil fins a l’Hospital de Sant Joan arribant fins a Benimagrell. Segons Sergio Agueitos, és una proposta “més econòmica, més sostenible i més ràpida”.

D’esta manera, es donarà cobertura a una població al voltant de 100.000 persones, “encara que es podrien veure desincentivades de fer ús del transport públic si este té un temps de viatge de 45 minuts (en el millor dels casos), com passa amb les alternatives 1 i 2”, insisteixen des de Compromís. A més, seria un temps similar al que es tarda amb l’actual línia 23 d’autobús, que és l’únic mitjà de transport públic entre Alacant, Sant Joan i Mutxamel. “Amb l’autobús tardem més que en els anys 80 per arribar a Alacant. Això, en l’època actual, és insostenible” asseguren des de la formació.

“Proposem una línia més ràpida perquè el traçat de Conselleria té una duració inacceptable. A peu, des de Sant Joan a Alacant, es tarden 50 minuts”, compara Agueitos. A més a més, els tres regidors asseguren que “el traçat cal dissenyar-se des de criteris de sostenibilitat, racionalitat i sempre amb l’objectiu d’apropar a les persones als nuclis urbans per a ser una alternativa real a l’ús del transport privat”.

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) d’Alacant de 2013 ja arreplega que estes poblacions eren les que més utilitzaven el cotxe per als seus desplaçaments cap a la capital. “Necessitem buscar la solució més racional per a connectar en el menor temps possible la ciutat d’Alacant amb Sant Joan”, reivindica Natxo Bellido.

D’altra banda, Compromís assegura que l’alternativa 3 és la més econòmica, amb un cost de 23,5 milions d’euros. “Este trajecte tenia sentit perquè es justificava en una millora de la connexió de Sant Joan i Mutxamel en comparació amb el servei actual d’autobús”, indiquen en les al·legacions. No obstant això, “amb les alternatives 1 i 2 es disparen el temps de viatge i la inversió”.

Descartat el recorregut des d’Alacant per l’avinguda de Dénia, que seria el més ràpid i directe, l’alternativa 3 és la més lògica i sostenible mediambientalment i econòmicament. Compromís demana que, en el cas que el trajecte que proposa es descartara, “s’accepte l’alternativa 3, amb un recorregut directe des del Camp de golf cap a Pérez Gil, sense bucle”.

Les propostes de Compromís responen a una demanda històrica i estable en el temps, de manera que és fonamental fer connexions com més directes siga possible. El plantejament troba la seua justificació des del punt de vista de la vertebració territorial de la comarca, ja que Sant Joan i Mutxamel només estan connectats amb un servei d’autobús a Alacant (i este és insuficient, tal com s’ha reconegut des de la mateixa Conselleria), mentre que el Campello compta ja amb el tram i diverses vies d’autobús i Sant Vicent té servei de tramvia, tren i autobús.

Aparicions en premsa

https://alicanteplaza.es/compromis-alega-que-el-tram-a-sant-joan-parta-de-condomina-y-suba-por-perez-gil-al-hospital-y-a-benimagrell

https://alicanteplaza.es/compromis-sobre-el-tram-la-propuesta-actual-es-de-45-minutos-de-sant-joan-a-alicante-a-pie-son-50