Les Regidories de Joventut i Medi Ambient que porten els nostres companys Alba Lledó i Sergio Agueitos, posen en marxa un taller d’hort urbà del 22 d’octubre al 17 de desembre, amb la finalitat d’acostar les tècniques bàsiques d’una agricultura ecològica a les possibilitats que ens permet la vida a la ciutat.
El projecte “Hort Urbà Ecològic” té com a objectiu transformar la relació que el ciutadà de Sant Joan té amb el seu territori, facilitant l’accés a l’agricultura d’una forma pràctica. Així mateix, es vol fer una labor pedagògica donant a conéixer els beneficis de l’agricultura ecològica, tant directament sobre l’alimentació humana com indirectament sobre la contaminació del planeta, i així sensibilitzar sobre la cura mediambiental, posar en valor la terra i recuperar el paisatge d’horta del nostre municipi.
Esta iniciativa no pretén realitzar un aprenentatge des d’una visió teòrica, sinó que el seu funcionament es basa en sessions dinàmiques que inclouen parts explicatives amb altres pràctiques. Per això, es realitzarà una planificació per organitzar l’hort segons els principis d’agricultura ecològica -que comporta una menor alteració mecànica del terreny que l’agricultura tradicional i, per tant, un major manteniment del carboni al sòl-.
Com és sabut, el terme municipal de Sant Joan ha albergat durant la seua història una rica horta que es distribuïa per la pràctica totalitat del territori connectant-se amb els municipis limítrofs en un entramat de camins i camps de cultiu. No obstant això, la seua població s’ha anat transformat en una societat completament urbana on la relació dels veïns amb l’horta és quasi inexistent.
Hui en dia existeix una voluntat per part de la ciutadania de recuperació del contacte amb la terra, fet que ha propiciat una sèrie d’iniciatives en diferents centres educatius i associacions en este sentit. És per açò que les regidories de Joventut i Medi Ambient han volgut fomentar esta pràctica mitjançant un taller que pretén ser una introducció a l’hort urbà per proporcionar eixe contacte directe, potenciant les activitats sostenibles a l’aire lliure i incentivant la cohesió social mitjançant la convivència dels veïns i veïnes que s’animen a participar.
Per altra banda, amb la col·laboració de Comerç, s’ha volgut donar un impuls al Mercat de la Terra Arrels, un mercat que proporciona una oferta molt interessant de productes de temporada artesanals, agroecològics i típics de la nostra zona. A més, gràcies a les grans possibilitats que ofereix una producció pròpia i ecològica, el mercat ha volgut anar més enllà i oferir a partir d’este cap de setmana activitats gratuïtes relacionades amb l’horta que es desenvoluparan en diferents mesos.
Així mateix, s’han programat tallers per a fer horts en balcons entre altres a desembre i gener, perquè és fonamental donar a conéixer les possibilitats que tenim al nostre voltant per crear espais verds de forma domèstica i aprofitar els recursos per a fer-ho de la manera més ecològica, respectuosa i amable.