El grup municipal Compromís Sant Joan ha presentat aquesta setmana unes propostes per a l’abolició de la prostitució, però el grup socialista no ha acceptat cap. Propostes com la derogació de la llei mordassa, la llei d’estrangeria, la implementació d’una renda bàsica universal, la regulació del preu del lloguer, l’aprovació d’una llei integral contra el tràfic d’éssers humans, impulsar programes de reinserció laboral i d’atenció integral a les dones en contextos de prostitució o la creació d’un cos especial per a la persecució i lluita policial de les màfies i el proxenetisme, que està darrere l’explotació sexual, i contra el tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, han sigut rebutjades amb l’argument que aquestes mesures “desnaturalitzaven la moció” i que res tenien a veure amb la proposta.

“Una decisió sorprenent tenint en compte que es tracta d’un tema de vital importància perquè la compra de cossos atempta contra la dignitat humana i la llibertat sexual. És inhumà que els cossos de les dones es lloguen per hores. A més, el 95% de les dones prostituïdes reconeixen fer-ho de forma forçada i, per tant, requereixen la protecció i el suport de les institucions públiques”, traslladen des de Compromís.

La formació considera que el PSOE s’ha quedat en una posició punitivista i prohibicionista, abandonant l’abolicionisme i condemnant també a les dones perquè no ofereixen protecció ni alternatives per a elles. Recordem que segons la UNODC, el tràfic i la tracta de persones representa un negoci il·legal que genera més de 110 mil milions de dòlars al món i que cal prendre mesures posant en el centre a les mateixes dones, escoltant-les i mai pensant que amb la mera prohibició s’ha resolt aquest problema que té causes econòmiques i culturals.

A continuació, les propostes de Compromís:

AL GOVERN ESPANYOL:

– Promoure un Pacte d’Estat per la igualtat de gènere en tots els àmbits de la vida, erradicant les desigualtats i discriminacions per raó de gènere i la precarització, l’empobriment i la falta d’oportunitats de les dones, des d’una perspectiva interseccional.

– Promoure un Pacte d’Estat per l’educació i la salud sexual, que promoga una educació sexual integral en tota la societat, les llibertats, els drets i la salut sexuals de totes i tots, i unes relacions sexuals basades en la capacitat d’autodeterminació, el consentiment, el respecte a l’altre i les seues decisions, el desig, el plaer i el bon tracte.

– Promoure el canvi de mentalitat entre els homes al voltant del sexe comercial, facilitant que coneguen la realitat, experiències, l’impacte i conseqüències en les vides de la prostitució, el turisme sexual, l’explotació sexual i el tràfic de persones amb fins d’explotació sexual.

– Aprovació immediata d’una renda bàsica universal, eliminant l’Ingrés Mínim Vital IMV. Transitòriament, incrementar les quanties econòmiques de l’IMV.

Derogació de la llei d’estrangeria i desenvolupar programes integrals per a la seua inclusió. Obrir vies migratòries no restrictives i segures per a les persones que vulguen migrar a l’estat espanyol.

Tancar els Centres d’Internament d’Estrangers CIEs).

Regulació administrativa de les persones migrants residents a l’Estat espanyol en situació irregular.

Derogació de la llei de seguretat ciutadana o llei mordassa que ja s’està utilitzant per a sancionar a les dones en situació de prostitució.

– Crear fòrums per abordar amb profunditat i sense apriorismes la prostitució. En especial, les causes estructurals que la produeixen, escoltant totes les veus de les dones així com persones expertes, entitats, etc.; per tal de buscar solucions que milloren la vida de les dones.

– Adopció de mesures urgents per a l’ampliació del parc públic d’habitatge.
– Adopció de mesures urgents per a la regulació del preu de l’habitatge, tant de lloguer com de compra.

– Aprovar la llei integral contra el tràfic d’éssers humans.

– Crear un cos especial per a la Persecució i lluita policial de les màfies i el proxenetisme que està darrere l’explotació sexual i contra el tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, incrementant i millorant les mesures i recursos judicials i policials dedicats a este objectiu.

AL GOVERN AUTONÒMIC:

– Seguir desenvolupant el Programa Alba, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que promou l’atenció integral (en l’àmbit de la salut física, mental i sexual, social, jurídic, laboral, etc.) per les dones en contextos de prostitució, amb recursos residencials, i que atenguen les seues vulnerabilitats afegides (alcoholisme, drogodependències, salut mental, situació irregular, etc.) i l’explotació o abusos contra els drets humans que hagen pogut patir.

– Seguir desenvolupant les prestacions socials per a la inclusió social per a les dones que vulguen abandonar la prostitució, així com el complement de la RVI, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

– Seguir desenvolupant alternatives i itineraris com el “Programa de formació i inserció per a dones víctimes de violència de gènere o de trànsit i explotació sexual amb compromís de contractació”, que LABORA té amb l’associació especialitzada ALANNA,

inclòs al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançada per la UE a través de Next Generation EU.

– Desenvolupar alternatives i itineraris laborals no feminitzats ni precaritzats per a les dones que vulguen abandonar la prostitució.

– Desenvolupar programes de suport i apoderament per a les dones en contextos de prostitució, amb la seua participació i lideratge, sensibles a les experiències viscudes per elles.

– Lluitar contra l’estigmatització social de les prostitutes, i de les persones que no s’ajusten a les convencions de gènere o les transgredeixen.

– Aprovar mecanismes de treball públic reservat per a dones trans per a abolir així les causes que poden dur-les a prostituir-se.

DES DE L’AJUNTAMENT DE SANT JOAN ENS COMPROMETEM A

– Impulsar l’atenció a les víctimes d’explotació sexual i contra el tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, des d’una perspectiva feminista i de drets humans, i per tant desvinculada de la persecució i lluita policial contra màfies i proxenetes.

Desenvolupar programes d’atenció integral (en l’àmbit de la salut física, mental i sexual, social, jurídic, laboral, etc.) per a les víctimes d’explotació sexual i tràfic amb fins d’explotació sexual, amb recursos residencials, i que atenguen les seues vulnerabilitats afegides (alcoholisme, drogodependències, salut mental, situació irregular, etc.) i l’explotació o abusos contra els drets humans que hagen pogut patir en coordinació amb el Programa Alba, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

-Apostar per una intervenció preventiva de les causes de la prostitució, col·laborant amb les administracions públiques a erradicar la precarietat laboral i les condicions d’explotació que elles viuen, amb especial atenció en la joventut, per a trencar amb la cadena de normalització del consum que atempta contra els drets de les dones.

– Impulsar campanyes de sensibilització, jornades i tallers contra l’explotació sexual.

– Aprovar un pla integral d’abordatge de la prostitució que garantisca (amb personal expert i dotació pressupostària) la seguretat de les dones en contextos de prostitució i es proporcionen alternatives per a la inserció sociolaboral,a més de lluitar contra el proxenetisme, la tracta i l’explotació com a formes de violència masclista.